Hej!
Här tipsar jag om två urgoda pajer som passar perfekt om du ska bjuda in dina nära och kära till en brunch eller middag för den delen.
Här har jag dukat upp för en Påskbuffé eftersom Påsken närmar sig men dessa pajer passar bra att avnjuta när som helst, sommar som vinter! 🙂
Paj passar alltid bra tycker jag. Som lunch, till brunch och middag.
Här i en Påskbuffé vilket är ett perfekt alternativ när ni samlas många runt bordet. Det går fint att förbereda pajerna dagen innan och värma upp i ugnen. Då hinner även smakerna sätta sig riktigt.
Här är en paj med rödbetor, spenat och ädelsost. Så god kombination att man typ dör. Ni måste testa. Formerna är från Cervera och så fina att servera direkt ur tycker jag.
Den här pajen är fylld med lax och avokado. Också såå gott!
Lax och avokadopaj
6-8 portioner
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
175 g smör eller margarin
3 msk kallt vatten
Fyllning:
1/2 purjolök
1 msk smör eller margarin
300 g kallrökt lax
1 avokado
Äggstanning:
4 ägg
2 dl mjölk
1 1/2 dl vispgrädde
2 dl riven ost
1/2 dl hackad dill
peppar
Ugn: 225°
Gör så här
Pajdeg: Hacka ihop mjöl och smör till en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta snabbt ihop till en deg. Tryck ut degen i en form med löstagbar kant som är 24 cm i diameter. Låt stå kallt i 30 minuter. Nagga och förgrädda pajskalet i 10 minuter.
Fyllning: Skölj och strimla purjolöken och fräs den mjuk i en stekpanna med smör. Lägg över i pajskalet. Strö över strimlad lax och tärnad avokado.
Äggstanning: Vispa ihop ägg, mjölk, grädde, ost, dill och peppar, och häll i formen. Grädda i ca 45 minuter. Garnera med citron och dill.
Rödbetspaj med spenat och ädelost
Pajdeg
70 g kallt smör, skuret i tärningar
70 g kesella kvarg
3 dl vetemjöl
½ tsk salt
1 1/2 msk kallt vatten
Fyllning
400 g rödbetor
10 cm purjolök
25 g blåmögelost, t ex kvibille ädel
4 ägg
1 dl standarmjölk
1 dl grädde
salt och svartpeppar
Gör så här
1 Arbeta snabbt samman smör, kesella, mjöl och salt. Tillsätt vatten och arbeta samman till en slät deg, enklast i matberedare. Platta ut degen, plasta in och låt vila i kylskåp i cirka 20 minuter.
2 Kavla ut degen till en tunn platta och klä en pajform med löstagbar kant. Tryck ut degen ordentligt i kanterna (vid botten) och nyp till extra uppe på kanterna. Skär bort överflödig pajdeg. Täck formen med plastfolie och låt vila kallt i cirka 30 minuter. Värm ugnen till 225 grader. Ta bort plastfolien, nagga pajbotten försiktigt och täck pajens kanter med aluminiumfolie. Förgrädda i mitten av ugnen i cirka 10 minuter.
3 Fyllning Skala och riv rödbetorna på den grova delen av ett rivjärn. Strimla purjolöken och smula sönder osten i mindre bitar. Vispa samman ägg, mjölk och grädde grovt och krydda med salt och svartpeppar. Tillsätt hälften av osten samt rödbetor och purjolök.
4 Ta bort folien från pajens kanter och fördela fyllningen i formen. Toppa med resten av osten. Sänk ugnsvärmen till 200 grader och grädda pajen i cirka 25–30 minuter eller tills fyllningen börjat stelna något och fått lite färg. Har pajen stelnat och känns färdig men inte fått färg, höj värmen till 225 grader på slutet.