Heej!
Nu är sommaren här för vi har tvättat av och ställt fram utomhusmöblerna OCH hunnit med premiärmiddagen på altanen. ÄNTLIGEN säger jag efter en alldeles för lång och mörk vinter här ute.
I dag tänkte jag bjuda på en enkel, snabb och supergod två-rätters bestående av vit sparris med brynt smör, parmesan och chiliflakes till förrätt följt av grillat lamm med ugnsbakade rotfrukter, hemgjord tzatziki och krispiga grönsaker till varmrätt.
Efter maten som självklart även bestod av rosé blev de olika sorters snacks till efterrätt bara.
Vit sparris är SÅ gott och det brynta smöret ger den en nötig smak. Vräk över parmesan, chili och salt och njut.
Kolla så somrigt vi hade det igår med gott sällskap?
Lammet kan ha blivit grillad någon minut för länge (jag gillar roooosa) men det var riktigt gott och saftigt ändå.
Egen tzatziki satte pricken över i:et. Det är så lätt att göra dessutom och håller sig flera dagar i kylen.
Vit sparris med brynt smör toppad med parmesan och chiliflakes
4 vita sparrisar (två per person)
50 g smör
30 gram parmesanost
Chiliflakes
Flingsalt
Gör så här:
1. Börja med att skala den nedre delen av stjälken på den vita sparrisen med en potatisskalare. De vita sparrisarna har nämligen mycket grövre yta än de gröna.
2. Koka de sedan i lätt saltat vatten mellan 3-4 minuter.
3. Bryn smöret i en kastrull och riv parmesanosten.
4. Lägg sedan upp två sparrisar per tallrik, häll över det brynta smöret och toppa med riven parmesanost, flingsalt och chiliflakes.
Grillat lamm med ugnsbakade rotfrukter och tzatziki
500 g lammytterfiléer
Houngsmarinad:
1/2 dl honung
2 msk olivolja
Finhackad rosmarin (efter smak)
Gör så här:
Blanda samman honung med övriga ingredienser. Pensla på lammet.
Grilla på hög värme någon minut på varje sida.
Rotfrukter i ugn
2 morötter
2 palsternackor
6-8 potatisar
200 g rotselleri
Olivolja
Salt
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skala och skär upp rotfrukterna och lägg sedan på bakplåtsklädd form.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30-40 minuter tills rotfrukterna fått fin färg.
Tzatziki
½ gurka
1-2 klyftor vitlök
1 msk olivolja
1 skvätt citronsaft
2 dl grekisk yoghurt
Salt och peppar
Gör så här:
Riv gurkan grovt i ett rivjärn. Salta lätt och krama sedan ur vätskan för hand.
Blanda samman grekisk yoghurt med pressad vitlök, citronsaft och olivolja. Salta och peppra. Häll slutligen över den rårivna gurkan och rör om.
Lycka till!
Kram