I söndags när vi kom hem från skärgården livade vi upp semesterns sista dag med en snabb, enkel och SJUKT god äppelpaj med äpplen från vår egen tomt. Min hemlighet för att få till den perfekta äppelpajen är brynt smör som ger en nötig och mustig smak samt äppel doppade i kanel och kardemumma. Slänger även i lite sirap i smeten. Jamen ni hör ju, svårt att inte älska den här desserten som fullkomligt smälter i munnen.
Extra god blir desserten om den serveras med en kula vaniljglass, vaniljvisp eller vanlig vispgrädde. MUMS alltså!
Jag gjorde äppelpajen i en sockerkaksform och gillar att skära upp pajen och servera den som på bilden. Föredrar man en rund eller kvadratisk form går det såklart lika bra.
Äpplen:
Ca 5 – 7 stora äpplen
1,5 tsk kanel
1,5 tsk kardemumma
4 tsk florsocker
Smuldeg:
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn
2 dl socker
½ dl ljus sirap
2,5 dl smör/margarin
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Skiva äpplena i mindre bitar och lägg ner i bunke tillsammans med kanel, kardemumma och florsocker.
Ta fram en till bunke och blanda samman alla torra ingredienser till smuldegen.
Smält smöret i en kastrull och låt det brynas.
Blanda ner det brynta smöret samt sirapen i havreblandningen och rör samman.
Smöra eller bröa valfri form och varva sedan smuldeg och skivade äpplen.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 25 minuter. Tills pajen fått fin färg.
Ha en fin kväll.
Kram