Choklad och ros-schackrutor

Jag älskar schackrutor! De är både fina att titta på och ljuvliga att smaka!

Jag hittade på en egen variant under min säsong i Hela Sverige Bakar då jag faktiskt fick toppbetyg från kakdrottningen Birgitta och även bakmästaren Johan (woop)! Då använde jag mig av smakerna ros och choklad.

jordgubb45

jordgubbny

Du behöver: 

200 g smör

1,25 dl socker

4,5 dl vetemjöl

0,5 krm salt

2 tsk vaniljsocker

2 msk kakao

rosa colorpaste

kanderade rosenblad

2-5 droppar rosessence (beroende på hur stark rossmak du vill ha)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.

Skär fettet i tärningar.

Tillsätt övriga ingredienser och nyp ihop till en smidig deg. Dela i två. Tillsätt rosessence

och colorpaste i ena och kakao i den andra. Blanda hastigt.

Dela degarna i två delar vardera. Rulla ut varje deg till en avlång rulle ca 1-2 cm i diameter.

Lägg ihop varje rosa rulle med en mörk med kakao. Sätt sedan ihop rullarna så att det blir likt schackrutor när du skär dem i skivor tvärs över.

Skär rullen i 4-5 mm tjocka skivor. Lägg på bakplåtspapper på en eller två plåtar och strö over mortlade kanderade rosenblad.

Tips: Den här varianten har jag även testat i lingon och choklad. Då byter man ut rosessencen till torkat lingonpulver som man hittar hos bland annat Kung markatta. Ca 2 teskedar lingonpulver ger fin smak i kombination med färska vaniljfrön från en vaniljstång.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!