Hoppas ni har en härlig lördag. Själv har jag fått ställa in en middag på grund av att jag känner mig risig.. Gjort det hela veckan egentligen men jag är inte den som stannar hemma från jobbet sådär.. Tror jag haft två sjukdagar på några år nu om jag minns rätt. Alltid nått att skryta om, haha!
I dag har jag iaf bara hängt runt hemma i mjukisar och en knut på huvudet (bästa jag vet egentligen)!
Bakat pepparkakor och nu till middagen slängde jag ihop en focaccia med fetaost, tomater och rödlök. Till det ska vi äta hemgjorda köttbullar med chili, vitlök och lite mangochutney plus en bulgursallad och lite olika dippsåser till brödet.
Känns inte som en så dum lördag trots allt.. 🙂
Fick lov att provsmaka en nygräddad bit focaccia och den var som väntat helt ljuvlig. Passar absolut bäst att avnjutas just nygräddad!
Med lite olivolja, flingsalt och kanske någon god dipp.
Focaccia
50 g jäst
3 dl mjölk
3 dl vatten
1/2 dl olivolja
1 1/2 tsk salt
3 dl siktat dinkelmjöl
9-10 dl vetemjöl special
Garnera med:
1 1/2 dl tärnad marinerad fetaost
1 dl svarta urkärnade oliver
Rosmarinkvistar
Tomater
Rödlök
2-3 msk olivolja
1 msk flingsalt
Ugn: 200°
Gör så här
Smula ner jästen i en degbunke. Späd med ljummen mjölk och vatten och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt olja, salt och de båda mjölsorterna och arbeta ihop till en smidig, men ganska lös deg. Låt degen jäsa under bakduk i ca 30 minuter.
Olja en långpanna med olivolja. Arbeta ihop degen i bunken och slå upp den i långpannan.
Tryck ut den med oljad hand, så att degen täcker hela långpannan. Täck över med bakduk och låt jäsa i 30 minuter.
När degen jäst, tryck ner fetaost, oliver och rosmarinkvistar med jämna mellanrum.
Pensla brödet med olivolja och strö över flingsalt. Låt degen jäsa i 5 minuter utan bakduk.
Grädda brödet på näst nedersta falsen i ca 20 minuter. Låt brödet svalna på brödgaller.
Nu ska jag ta ett glas rött och varva ner lite i soffan innan maten.
Puss så länge!