Hej!
Hoppas ni haft en mysig helg. Det har jag!
Bjöd hem ett gäng vänner i helgen för att fira första advent med julbak, en massa glögg och ett fullproppat julbord på det (jamen drömmen för alla julnördar)!
När gästerna kom så delades alla in i olika baklag. Tillsammans bakade vi sedan pepparkakor, fudge, knäck och snickersrutor (till klyschig julmusik och för många koppar starkglögg).
Lag pepparkaka gick det helt ärligt sådär för (jamen sry grabbar)! De kavlade inte ut degen tillräckligt så pepparkakorna blev rätt mjuka och ”svampiga” ni vet..
Det är väl egentligen enda felet man kan göra med pepparkakor.. Viktigt att kavla degen väldigt tunt så att de blir sådär härligt krispiga.
Lag knäck gick de bättre för. Martin gjorde grymma knäck med perfekt konsistens!
Lussebullarna stod jag för!
Snickersrutorna gjorde Ingrid och Jonas och de blev också galet goda.. Inget julbak utan snickersrutor säger jag bara.. Favoriten på dessertbordet. Alltid. Jämt. Alla dar i veckan.
Lag fudge bestod av brorsan och Kaja.. De kammade även hem segern i baktävlingen (woop) som bestod av en flaska rosa champagne (fint ska de va, he..he) som vi alla delade på senare på kvällen (de ingick nämligen i priset att bjuda laget runt, haha).
”Hann” tyvärr inte (jamen glömde helt bort) att fota vårt magiska julbord som jag och Krister slet med i timmar för att få till men det bestod bland annat av hemgjorda lyxköttbullar, prinskorv, julskinka, varm och kallrökt lax, olika korvar, hembakat julbröd och en massa röror.
Bakade även en rödbetspaj med spenat och chevre och en variant med serranoskinka, ruccola, tomat och mozarella. Recept kommer!!
Dukade med dessa vackra tallrikar, kottar, löv och granris för en murrig julkänsla! Gillar det mörka och mysiga, tycker det hör julen till. Älskar de små glöggkopparna som kommer från Kristers farmor!
Här hittar ni btw recepten från vårt julbak!
Snickersrutor
350 gram jordnötssmör
1 dl strösocker
2 dl ljus sirap
1 l flingor, av cornflakestyp
1 dl Kokos
300 gram choklad
Gör så här:
Klä en form ca 20×30 cm med bakplåtspapper.
Blanda jordnötssmör, socker och sirap i en kastrull. Låt detta nästan koka upp på svag värme. Rör om då och då.
Krossa flingorna lätt. Tag kastrullen från värmen och rör ned de krossade flingorna tillsammans med kokosen.
Bred ut detta i den bakplåtsklädda formen.
Smält chokladen och bred ut den över kakan.
Låt svalna helt innan du skär den i rutor.
Knäck
2 dl vispgrädde
2 dl ljus sirap
2 dl strösocker
1 dl hackad mandel
2 msk ströbröd
2 msk Smör
Gör så här:
Blanda grädde, sirap och socker i en tjockbottnad kastrull.
Koka utan lock, rör om då och då tills smeten klarar kulprovet för knäck eller tills temperaturen är 124°, ca 15-30 min.
Tillsätt mandel, ströbröd och smör. Fördela smeten i knäckformar. Låt stelna. Förvara i kyl.
Kulprov: Häll några droppar av smeten i iskallt vatten och rulla till en kula. Knäckkulan ska vara fast till hård.
Rocky road fudge
100 g ljus choklad
100 g mörk choklad
15 g smör
0,5 burk burk söt kondenserad mjölk
1 tsk vaniljsocker
2 dl fyllning (marshmallows, godis, nötter eller liknande)
Gör så här:
Hacka choklad och smält den tillsammans med smör och kondenserad mjölk i ett vattenbad.
Ta av från värmen, låt svalna något och rör i vaniljsocker.
Vänd i marshmallows och jordnötter, undvik att röra för mycket, då smälter det.
Bred ut smeten i en folieform klädd med bakplåtspapper och låt fudgen den stelna i kylen i ett par timmar.
Pepparkakor
Köp deg (he..he)
Gör så här:
Sätt ugnen på 200°.
Kavla ut degen tunt på mjölad arbetsbänk och tag ut kakor med mått.
Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper och grädda i mitten av ugnen ca 5 min. Låt kakorna svalna på plåten.
Ha en strålande fin advent!
Puss