Hej på er!
I går stod det sen (…och underbart god) kräftskiva på schemat. Årets första dessutom, den spenderades på Svante och Sofias takterass på Kungsholmen. Satt ute halva natten och hade det mer än bra!
I dag mår jag lite så där efter ”några” nubbar (blandat med allt möjligt) för mycket igår men ska ladda upp med en sen scones-brunch nu inför kvällens firande av barndomsvännen Jonna som gått och fyllt år!
Tänkte bjussa på en glutenfri chokladkaka som jag gjort inför helgen. Toppad med salt kolasås och mörk choklad.
Den här kakan är väldigt krämig och inte alls så ”tung” som till exempel en kladdkaka.
Den går så klart att toppa med vad dom helst men den här salta kolasåsen i är himla god till. Den är även supergod att blanda ner salta jordnötter i men det hade inte jag hemma så toppade med chokladbitar istället.
Du behöver:
100 g smör
2 dl strösocker
4 st ägg
200 g mörk choklad, (70 %)
Jordnötskolasås:
50 g smör
1/2 dl socker
1/2 ljus sirap
1 nypa havssalt.
Tips: Gott att blanda ner 1 dl salta jordnötter
Gör så här (kakan):
Sätt ugnen på 200°.
Smält smöret i en kastrull. Ta bort från värmen.
Bryt chokladen i bitar och låt den smälta i smöret. Rör tills allt är smält.
Vispa ner socker och sedan äggen ett i taget tills allt är jämnt blandat. Häll smeten i en smord form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Grädda på andra falsen ner-ifrån 15-20 min. Låt kallna.
Gör så här (kolasåsen):
Smält smöret till kolasåsen i en kastrull.
Tillsätt sockret, sirapen och saltet. Låt koka ihop ca 2 minuter.
Låt kakan svalna ca 15 minuter innan du brer på kolasåsen.
Ha en himla härlig lördag!
Kram