Egen äppelmust enkelt hemma

Nu har vi lyxen att bo några kilometer från Ekerös bästa äppelmusteri – Rosenhill där vi allt som oftast mustar våra egna äpplen. Men för er som hellre gör det hemma, eller kanske inte orkar ta er ut till landet och något musteri så tänkte jag dela med mig av ”bästa receptet” för egen äppelmust. Det är nämligen busenkelt.

Allt du behöver är en råsaftcentrifug och någon form av filter, samt ett gäng äpplen för att lyckas med musten.

Det finns såklart inget godare i världen än egen äppelmust. Så himla fräscht och svalkande!

Du behöver:

Råsaftcentrifug

Filter (går tex bra med kaffefilter)

Ett gäng äpplen (1 kg äpplen ger ca 0,6 liter äppelmust)

 

Gör så här:

1. Plocka dina äpplen direkt från trädet eller köp i affären den mängd du vill ha.

2. Välj bort de äpplen som börjat se övermogna ut, det kan nämligen påverka smaken. Fallfrukt går fint men de måste vara fräscha.

3. Kör dina äpplen i råsaftcentrifugen.

4. Använd någon form av filter eller saftmaja för att filtrera musten.

 

Förvara musten (två alternativ):

Vill du ha en hållbar must så är det ett måste att pastörisera musten. Då behöver du hetta upp musten i glasflaskor till mellan 70 – 75 grader i ugnen under ca 20-30 minuter. Se sedan till att vakuumförsluta flaskorna.

Ett annat alternativ är att frysa in den färdiga musten i plastflaskor och ta fram och låta tina när du blir sugen/får oväntat besök.

DRINKTIPS! Blanda halva delen äppelmust och halva delen bubbel (cava, prosecco eller champagne) i ett drinkglas och garnera med en äppelklyfta – vips har du supergoda äppelbellinis!

Lycka till.

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!