Sveriges nationaldag ska såklart firas (har en liten livsfilosofi att det alltid finns någonting att fira) och herregud vad jag är glad och tacksam över att få leva i det här vackra landet när jag tänker efter! ..Lite för lätt att ta saker och ting för givet i bland.
Det firar vi med nygräddade ryska blinier med vispad creme fraîche, kalixrom (bästa jag vet i hela världen) och finhackad rödlök. Till det lite jordgubbar och en skvätt rose ;). Lyxbrunch kan vi väl kalla det!
Ryska blinier (Receptet kommer från Leila och är helt magiskt).
2 ekologiska ägg
2 dl mjölk
12 g färsk jäst
1 dl ljust öl
2 dl bovetemjöl
1 dl vetemjöl
1 tsk salt
50 g smör
Smör till gräddning
Löjrom, crème fraiche, finhackad rödlök, dill och citron till servering
Separera äggulorna från vitorna (utan att det kommer någon gula i vitorna).
Värm mjölken tills den är ljummen, cirka 37 grader.
Smula jästen i en bunke, rör ner mjölk och öl och rör tills jästen löst sig.
Vispa ner bovetemjöl och vetemjöl, lite i taget och tillsätt salt och äggulor.
Jäs smeten i bunken under bakduk till dubbel storlek i cirka 1 timme.
Smält smöret, låt det svalna och rör ner det i smeten.
Vispa äggvitorna till ett hårt skum och vänd försiktigt ner det i smeten.
Grädda blinierna i smör till små tjocka plättar (10 cm i diameter) i en medelvarm stekpanna.
Servera dem med löjrom, crème fraiche, finhackad rödlök, dill och citron.
Ha en toppendag, nu ska jag iväg på 30-årsgalej (woop woop)
Puss och hej