Här tipsar jag om mitt absoluta favvobröd som passar perfekt till frukost men även till snittar eller en god soppa.
Här har jag gjort ett gäng lättkokta ägg som passar bra inför Påsken och är gott att servera med kärnat smör och havssalt.
Grönt är så fint och hur fint dovt grön är inte de här skålarna och äggkopparna från Cervera?
Kollektionen heter Swedish Grace och jag samlar på allt från deras koppar, till tallrikar och som ni ser även äggkoppar.
Passar minst lika bra att doppa brödet i röror som hummus. Här är en chilivariant.
Recepten hittar du här:
Valnötsbröd som serveras med lättkokta ägg
Du behöver:
1 dl valnötter
1 dl linfrön
1 dl solrosfrön
1 dl pumpakärnor
1 dl mörk sirap
1 dl valnötter
5 dl
1 1/2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk bikarbonat
1 tsk havssalt
3 dl fiberberikade havregryn
3 dl mjöl
2,5 dl grovt rågmjöl
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Rör ihop allt till en jämn smet. häll smeten i en bakplåtsklädd sockerkaksform (eller annan form) och strö över valfria frön.
- Grädda i mitten av ugnen i ca 45 minuter.
Hemkärnat smör!
Du behöver:
3 dl vispgrädde blir 100 g rent smör
½ tsk havssalt
Ev smaksättare, rivet limeskal eller liknande
Gör så här:
Vispa grädden till smörkulor. Ta kulorna och sätt samman till gemensam stor smörklump. Tvätta under rinnande vatten och ”kram ur” smörvätskan som samlats.
Blanda i havssalt, rivet citrusskal eller annan smaksättare.
Chili hummus
Ingredienser:
1 vitlöksklyfta
1 burk kikärter (à 400 g)
1/2 chilifrukt
1/2 tsk spiskummin
1 msk pressad citronjuice
3 msk olivolja
1 msk tahini (sesampaste)
salt och peppar
Gör så här:
Finhacka vitlöksklyfta. Lägg den med kikärter, chilifrukt, spiskummin, pressad citronjuice, olivolja och tahini i en matberedare.
Mixa till en jämn smet. Smaksätt med salt och peppar. Förvara kallt till servering.
Kommentera