Så enkelt gör du egna tårtdekorationer av rispapper

Hej finisar!

I helgen har jag bland annat varit i Uppsala på ”Alla Älskar Hembakat”-mässan med Kaja vilket var supermysigt. Solen sken och fåglarna kvittrade när vi tog en cappucino var i bilen och brummade iväg från Stockholm.

Processed with VSCOcam with g3 presetPå mässan var det fullt med folk och lite väl hetsigt till en början men vi lallade runt och hade det trevligt ändå. Träffade bakdrottningen Manuela (Passion for baking som ni kan kolla in och inspireras av här >>) som var hur gullig som helst! Älskar jordnära och varma människor! <3

manuela

Lite senare hade vi bokat in en kurs för att lära oss att göra tårt-dekorationer av rispapper vilket var superkul och rätt så enkelt. Där för tänkte jag bjuda på en kort lite steg för steg-guide på hur du går tillväga om du vill testa.

Här nedan kan ni kika på bilderna jag tog under kursen samt kolla in mina 4 tips för enkla och snygga risblommor.

blomma

Klipp ut 3 eller 4 små blad och lika många lite större blad så att blomman får rätt proportioner. Gör inte bladen för spetsiga så att toppen går av utan håll de lite rundade om kanterna.

Klipp ut små rektangulära bitar för att kunna fästa bladen på ståltråden med hjälp av en ca 2 cm avlång och några mm bred rispappersbit. Du behöver lika många bitar som du har blad.

Häll upp lite alkohol på en papptallrik. Dutta första med alkohol på den grova sidan av rispapperbladet och placera sedan den tunna ståltråden på bladen. Dutta sedan även lite alkohol på den rektangulära plutten och tryck ihop dessa.

Nu är det dags att måla och det gör du genom att blanda alkohol med pulverfärgen. Måla på båda sidorna och tryck sedan ner varje blad i en bit frigolit och låt bladen ”hänga neråt” genom att du formar ståltråden så att bladen får torka. Ju mer alkohol ju mer formade blir bladen.

TIPS: Använder du för mycket vätska så blir de bara små strutar av bladen så var försiktig. Du kan heller inte forma bladen i efterhand utan med den här metoden blir de som det blir helt enkelt. Du kan bara reglera formen med hjälp av vätskan.

Gör gröna blad på samma sätt som ovan och färst sedan blomman genom att tvinna ihop samtliga små ståltrådar och tejpa runt om med fin dekortejp.

blomma

Så blev min blomma, rätt fin för att vara den första om du frågar mig! 😉 Rosorna kan ätas men smakar nog inte särskilt mycket eftersom de är gjorda av rispapper som går att köpa på Ebay, Tantfondant.se och lite sådanna ställen.

Jaja, om du vill testa dig på en risblomma så behöver du: 

Pensel för varje färg då de innehåller väldigt starka pigment.

Pappertallrikar

Alkohol (tex vodka)

Rispapper

Pulverfärg

Frigolit

Dekortejp

Tunna ståltrådar

Grymma Liv Sandberg från Cake Art håller kurser i detta som du kan boka om du bor i närheten av Stockholm.

Var superkul och definitivt något ja kommer testa mig på mer framöver! 🙂

Ha en härlig söndag,

Kram

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!