I dag är det den internationella lakritsdagen vilket så klart är värt att firas! Jag älskar nämligen lakrits så där jobbigt mycket… Kan bli sugen på typ djungelvrål eller de salta bitarna i Gott & Blandat sådär asmycket att jag bara MÅSTE iväg och köpa en påse eller två. Jamen ni hör ju!
Bjuder på ljuvliga choklad och lakritstryfflar (som om man inte gillar lakrits kan smaksätta med i princip vad som helst) samt saftiga chokladcupcakes med Maraboufluff och varm saltlakritssås!
MUMS säger jag!
Tryfflar är det enklaste du kan göra. Du kokar bara upp 2 1/2 dl grädde där du smälter ner 250 g mörk choklad och blandar ner 100 g krossade turkisk peppar eller två teskedar lakritspulver. Häll sedan i form och ställ kallt innan du rullar tryfflarna till små bollar. Klart!
Jag tycker att det är kul att servera tryfflarna med lite olika utseenden och rullar därför ett gäng i kakao och florsocker medan det andra gänget får krossade nötter eller chokladbitar.
Ser lite festligare ut helt enkelt!
Cupcakes:
2½ dl strösocker
1½ dl vetemjöl
2 ägg
1 tsk bakpulver
1 tsk vaniljsocker
1 dl kakao
100 g margarin
1 krm salt
Marabou saltlakritsfluff
200 g Marabou mjölkchoklad med saltlakrits
3 dl vispgrädde
Lakritskolasås:
1 dl grädde
1 dl socker
1 dl ljus sirap
ca 4 tsk lakritspulver
2 krm salmiaksalt
Svart hushållsfärg.
Gör så här:
Cupcakes:
1. Du börjar med att blanda äggen och sockret pösigt och smält margarinet.
2. Tillsätt sedan de torra ingredienserna och tillsist det smälta margarinet och rör om till smet.
3. Sist häller du smeten i cupcakesformar eller en smörad och bröad kakform och gräddar de mitt i ugnen i ca 12-15 min (cupcakes) och tills den är klar (ca 30 min) om du gör i tårtform.
Fluffen:
Förbered gärna fluffen en dag innan eller i värsta fall 6 timmar innan. Anledningen till det är för att chokladblandningen måste kallnas rejält innan man kan vispa upp det till fluff.
1. Börja med att grovhacka chokladen och smälta den över vattenbad.
2. När chokladen smält så tar du bort den från spisen och börjar värma grädden istället. Viktigt! Grädden får absolut inte börja koka! Då är risken stor att det inte blir någon fluff.
3. Sedan blandar du chokladen med grädden och låter den stå i kylen över natten eller minst 6 timmar.
4. Sedan så vispar du upp chokladblandningen till ett fluff.
Lakritssås:
1. Blanda alla ingredienser och koka i ca 10 minuter.
2. Ringla lakritskolasås på kanten av tårtan och låt den rinna ner på sidorna eller ringla över frostingen på dina cupcakes.
Ha en härlig dag fina ni.
Stor kram