Maffig jordgubbstårta med champagnemousse och vit choklad

Hej på er!

Tänkte bjussa på senaste tårtan jag gjort! Det var till en kompis (vår dagmatte till Bellis <3) babyshower och eftersom det stod en liten tjej på schemat (som nu kommit ut som en liten Nikki) så blev det en rosa tårta med extra bubbel i champagnemoussen! 😉

tarta10

Smaksatte champagnemoussen med mango och jordgubb samt färska gubbar och en massa hyvlad vit choklad.

jordgubbe

Älskar marsipan. Är ju så gott så man smäller av. Tänkte täcka hela tårtan med det men hann tyvärr inte på grund av att jag behövde lämna tårtan två dagar innan den skulle ätas och då fanns det risk för att marsipanen skulle svettas en del.

tarta2

Jag tycker att det är fint att sprida ut tårt-frostingen lite ojämt som jag gjort. Är ju så klart väldigt cleant med en helt slät tårta med men kul att variera.

tarta15

Det här var en relativt enkel tårta. God blev den dessutom. Här får du receptet!

ingredienser (dubbel sats om du vill ha en extra hög tårta).
4 ägg
2 dl socker
1 dl vetemjöl (à 60 g)
1 dl potatismjöl (à 80 g)
1 tsk bakpulver
smör och mjöl till formen
Gör så här: 
Sätt ugnen på 175°C.
Smörj och mjöla en form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter.
Vispa ägg och socker pösigt i en bunke med elvisp ca 3 minuter.
Blanda vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en annan bunke.
Sikta ner mjölblandningen i äggblandningen. Blanda försiktigt med en slickepott till en jämn smet.
Häll smeten i formen. Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 minuter. Kontrollera med provsticka att kakan är helt torr. Låt svalna helt. Fyll och dekorera tårtbottnen 1-2 dagar innan tårtan ska ätas. Bottnarna kan förvaras i frysen tills dess.

Tips: Fyll aldrig nybakade bottnar utan låt dem svalna helt och ”sätta sig” i minst ett dygn.

Champagnemousse med fruktsmak

Jag gjorde två satser, en med mango och en med jordgubb. 

Ingredienser:

250 g fryst, tinad mango och jordgubb (funkar bra med vilken smak som helst)
1 1/2 dl vit sirap
3 gelatinblad
1 1/2 dl vispgrädde
3 msk strösocker
1 3/4 dl mousserande vin (t ex champagne eller prosecco)

Gör så här: 

Mixa mango och jordgubbar (var för sig) slätt 
i en matberedare eller med stavmixer. Passera genom en finmaskig sil. Ställ åt sidan.
Separera äggulorna från vitorna i två olika bunkar. Vispa vitorna till ett hårt skum med elvisp. Tillsätt sirapen, fortsätt vispa ca 1 minut.
Blötlägg gelatinbladen 
5 minuter i kallt vatten. Vispa grädden fluffig.
Blanda gulor, socker och 
2 msk av det mousserande vinet (för 10 portioner) i en liten kastrull. Sätt kastrullen på svag värme och vispa tills blandningen blir tjock och krämig. Ta kastrullen från värmen.
Krama ur gelatinbladen och rör ner dem i krämen. Rör i resten av det mousserande vinet, lite i taget.
Vänd ner krämen i äggvitevispet. Vänd ner mango- och jordgubbspurén och sist grädden. Rör försiktigt till en jämn mousse.
Ställ i kylen minst 4 timmar. Förvara övertäckt i kyl.

Fyll tårtan: 

Fyll varannan botten med mangomousse och varannan med jordgubbsmousse. Hyvla över vit choklad och skiva över färska jordgubbar på de lager med jordgubbsmousse.

Täck tårtan med smaksatt grädde, smörkräm eller mousse.

Dekorera med marsipan, sugarpaste eller liknande.

Lycka till!

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!