Hej finisar!
I dag tänkte jag tipsa om en av mina favoriter just nu som jag nästan blivit lite besatt av, smördegspizza!
Jamen JA, det är godare än vanlig pizza och känns lyxigare på något sätt. Degen blir sådär frasig som ett (bra bakat) wienerbröd och du gör bäst i att skölja ner det hela med ett torrt bubbel (eller varför inte iskall sangria en het sommardag?).
Här nedan bjuder jag på grundreceptet för en lyckad smördeg men orkar du inte baka så går det utmärkt att köpa färska smördegsplattor på butiken.
Jag toppar alltid mina pizzor med det jag har hemma men ser alltid till att ha en bra ost som grund.
Pizzan till vänster fick spenat sist som jag sedan toppade med serranoskinka och riven parmesan.
Att ha spenat på pizza kanske låter lite konstigt men är galet gott.
Till pizzan dukar jag ofta fram fler tillbehör, kalla såser och en stor sallad med balsamico-dressing. Servisen på bilden heter Rustik och passar perfekt på vårt nya utomhusbord från OR Design.
Den här varianten fick mozzarella, soltorkade tomater, lufttorkad skinka och torkad oregano. Mums!
Smördegspizza från grunden
4 dl vetemjöl
200 g kylskåpskallt smör
0.5 tsk ättiksprit (12 %)
4 msk vatten
Gör så här:
1. Mät upp mjölet i en skål. Tillsätt smöret skuret i skivor. Finfördela det i mjölet med en gaffel eller kniv. Blanda ättiksprit och vatten. Blanda ner det i mjölblandningen och arbeta raskt ihop till en deg. Använd gärna matberedare.
2. Platta ut degen till en tjock fyrkant. Låt den ligga övertäckt i kylskåp minst 30 minuter. Kavla ut degplattan till en avlång fyrkant. Vik ihop den först i tre delar på längden, sedan i tre delar från kortsidan. Genom vikningarna blir degen bladig och bakverket högre och luftigare.
3. Lägg gärna den vikta degen i kylskåp innan den bakas ut, så är den sedan lättare att kavla.
Smördegspizza på färdig färsk smördeg
Ingredienser:
Färdig smördeg på rulle (finns färsk och fryst i de flesta matbutikerna)!
Mjöl till utbakning
Gör så här:
Förvärm ugnen till 225 grader.
Kavla ut smördegen till en tunn rektangel.
Med en vass kniv skär du sedan ut långa trekanter (eller valfri form) ur degen.
Toppa pizzabitarna med vad du vill och grädda sedan i ugnen tills de är gyllene och smördegen lyft sina lager.
Kommentera