Så laddar du bäst upp inför maraton – en vecka före loppet

Bara sju dagar kvar till Paris maraton den 8 april (aaaah nervös men också pepp)! Det här inlägget får därför fungera som en skriftlig påminnelse om hur jag ska lägga upp veckan, vad som är bra att tänka på etc inför 42 kilometers löpning.

Tror ni mina Under Amour Hovr-skor var lika vita och fina efter springturen igår? Jaja…

Med lärdomar från min första mara i Amsterdam i oktober, en del experttips samt råd från andra glada amatörlöpare kommer jag foka på det här under veckan:

1. Köra färre träningspass (siktar på tre stycken i veckan) med relativt lågt tempo och kortare distanser.

2. Träningsupplägg: varva ett flåsigt intervallpass med två lugna 5-7 kilometers-pass samt klämma in lite yoga om kvällarna för att sträcka ut kroppen och hitta andningen. Inför min förra mara yogade jag mycket och kände att jag verkligen blev hjälpt av den i löpningen.

3. Vara noga med att få i mig tillräckligt med vatten. Dricker på tok för lite de dagar då jag inte tränar till exempel och i veckan behöver jag fylla på de förråden.

4. Ska testa sportdrycken som ska användas på Paris maraton för att se så att min mage klarar den  (bra tips om du lider av löparmage). 

5. Ska äta magnesiumtabletter varje dag för att motverka kramp på loppet.

6. Komplettera med en brustablett vätskeersättning två till tre dagar innan loppet för att försäkra en bra västskebalans.

7. Prioritera sömn mer än vanligt. Lägga mig i tid, sova så länge som jag kan om morgonen osv. Även om natten innan loppet blir värdelös (som mitt senaste lopp då jag bara fick till 2-3 timmars sömn) så har veckan inför maran varit bra och då kan jag springa på den energin.

8. Försöka att inte stressa så mycket. Det går otroligt med energi åt stress och det har jag inte råd med i veckan.

9. Bestämma vilka kläder, skor jag ska springa i (ej någonting nytt) samt packa väskan i tid så att jag inte glömmer något.

10. Äta kolhydratrik kost under veckan men främst några dagar innan loppet för extra energi.

11. Klämma in en godispåse kvällen innan maran. Fick det tipset av många sist och kände faktiskt att det gav lite extra styrka och energi. Kan mycket väl vara inbillning men det spelar inte så stor roll.

Utöver löpning får jag en hel del träning här hemma i norr i form av skidor och ”gång på isen med aningen överviktig och lat pom” på ryggen. 😉

Ha en fortsatt härlig påsk!

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
4kommentarer
 • Bra tips som man lätt missar trots att de är så oerhört viktiga.. Jag kan rekomendera Rune Larssons recept på egen-gjorda energikakor. Första maran med dessa i vätskebältet var en fröjd! Lycka till i Paris!

  Andreas 2018-04-03 12:47:16
  Svara
  • Svar på Andreass kommentar.

   Hej Andreas! Ellerhur. Bara det där med att fylla på med vatten varje dag är lätt att glömma tycker jag. Åh, tack för tipsen. De ska jag testa! Har du andra tips så är de väldigt välkomna 😀 Tack ska du ha! /Cassandra

   Cassandra Lundgren 2018-04-04 09:33:15
   Svara
 • Låter som en toppenplan! Kommer heja järnet den 8:e – du är grym ⭐️.

  Jenny Sunding 2018-04-01 10:39:59
  Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!