4 saker som hjälpt mig att stanna upp och uppskatta det jag har

”Mitt liv var helt fantastiskt – jag önskar bara att jag hade insett det tidigare”

Är ord som etsat sig fast i mitt minne. När jag hörde meningen första gången knep det till i magen som om jag nyss fått höra någonting hemskt. Orden resulterade i en kraftig aha-upplevelse. En sån som man kan få då och då i olika situationer när det sker någonting oväntat – så man liksom hajar till mitt i bruset av allting annat.

Jag är en doer. Det har jag blivit genom att se på min mamma (som för övrigt är den starkaste kvinnan jag vet) hur hon gjort. Inte gnällt. Inte ställt in. Inte tänkt så mycket på sig själv, utan fokuserat på att fortsätta orka, fortsätta kämpa. Ta sig framåt och vidare.

Genom att göra får man resultat, vilket är det fina med mål kopplat till handling. Det mindre fina är att det är väldigt lätt att man redan innan man hunnit checka av första målet, har siktet inställt på nästa. Och så fortsätter det så utan att man hinner stanna upp och reflektera, och därmed uppskatta det man har.

Efter den aha-upplevelsen bestämde jag mig i alla fall för att inte bli den som säger att livet var fantastiskt men att jag inte insåg det där och då.

Jag gillar att se på allt vi har i våra liv, som att vi har det på lån. Alla människor och saker. Vårt hem, jobb, mamma, pappa och allt däremellan. Och den tanken hjälper i alla fall mig att känna mig tacksam över det jag får låna. Vissa saker för en kortare tid och andra för längre.

Här listar jag fyra saker som hjälpt mig att stanna upp, reflektera och känna tacksamhet för livet som det är just nu.

1. Skaffa ett tacksamhetsblock

Ha ett litet block vid sidan av din säng som du tar fram varje kväll och skriver ner två till tre saker du är tacksam över. Det kan vara allt ifrån en trevlig kollega på jobbet som att din hund var pigg och glad när du kom hem. Även under de svartaste perioderna finns det saker att vara tacksam över. Lyft dem!

2. Prata med dig själv

Ibland går jag med hörlurar i öronen utan ljud när jag är ute och går, eller på väg någonstans för att få tillfälle att prata med mig själv (utan att se komplett galen ut, haha). Det kanske låter tokigt men är en riktigt givande rutin när man kommit igång med det. Enda regeln? Du ska prata med dig själv som om du pratade med en vän. Dvs vara en bra lyssnare, peppa, ge goda råd och vilja väl.

3. Gläds med andra 

Den här punkten är helt avgörande för mig när det kommer till mitt eget välmående. Överallt finns chansen till att jämföra sig med andra, att racka ner på sig själv för att man inte kommit lika långt, ser lika bra ut, har lika fint hemma eller vad det nu kan vara. Känna avundsjuka. Den kommer ofta med en stor dos av ångest och en känsla av otillräcklighet. Tills du inser att det bara skadar dig själv och dina relationer. När du på riktigt börjar att glädjas med andra öppnas oändligt med dörrar som tidigare varit stängda. Du kommer inte bara få chansen att vara genuint glad mycket oftare än tidigare – utan även börja få tillbaka positiv energi från andra.

4. Börja dela med dig 

Livets mening är långt ifrån självklar och det enda jag vet är att relationer är det centrala och viktigaste för mig. Utse några stöttepelare som du börjar att öppna upp dig för med litet som stort. Saker som tynger dig men också saker du drömmer om och är tacksam över. Utan mina stöttepelare (min bästa vän, mamma och fästman) vet jag inte vad jag hade gjort. Och precis som de finns där för mig, finns jag där för dem. Allt handlar nämligen om att ge och ta. Inte bara ge och inte bara ta, utan finnas där för varandra (hejandes längs med vägen).

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!