5 läskiga saker som stress gör med mig – och tips på hur jag håller den på avstånd

Det är väldigt lätt att se ett mönster på hur andra människor runt omkring en påverkas av stress. Genom snäsiga kommentarer, korta minnen, dåliga attityder och människor som helt enkelt i vissa situationer blir lite sämre versioner av sig själva. Detta är något jag uppfattar rätt så snabbt hos andra. Är väldigt känslig för energier, positiva som negativa och har alltid varit det. På gott och på ont.

Men idag tänkte jag fokusera på mig själv genom att lista vad som händer med MIG när jag blir stressad och känner mig otillräcklig. Kanske känner du igen dig.

1. Jag blir disträ

Detta kan nog uppfattas utåt som att jag är ointresserad men så är inte fallet, jag är bara inte riktigt med i matchen. När stressen slår till så är det första som händer med mig att jag blir disträ. Jag märker det på jobbet, på träningspasset men också på middagen med kompisen eller killen. Jag slits mellan olika tankar i huvudet och har riktigt svårt att vara här och nu.

2. Jag blir trög och slö 

Precis så. Jag som vanligtvis är högpresterande och älskar att checka av nål efter mål på min to do-lista blir helt plötsligt väldigt trög men också slö. Det kan ta 30 minuter att skriva en ingress och nästan lika länge att svara på ett mail. Frustrerande? Svar ja.

3. Jag känner mig rastlös

Samtidigt som jag känner mig lamslagen av stressen som gör mig trög och slö så blir jag rastlös. Det kryper i kroppen på mig och jag vill ingenting annat än att få utlopp av den enorma energi som bubblar inom mig, men som inte kommer ut. Jag har svårt att sitta ner och tar mer än gärna ca tre kiss-pausar i timmen.

4. Jag får kämpa med mitt humör

Jag är helt säker på att man kan styra sitt humör och välja hur man ska bemöta andra människor hur man än mår, men när stressen är överväldigande blir detta så mycket svårare. Jag kan känna att jag blir ett offer för mina känslor som svajar upp och ner. Ett resultat av att jag vill att saker och ting ska gå snabbt är att jag blir rakare och tydligare i mitt sätt att kommunicera med andra, vilket kan uppfattas som att jag är kort i tonen. Något jag inte gillar!

5. Jag känner att alla är emot mig 

Minsta lilla blick, kortfattat mail eller annan liten och obetydlig handling kan jag i ett stressat tillstånd uppfatta som negativ kritik mot mig som person. Jag suger åt mig dessa signaler som en svamp och livnär mig på dem genom tankar som säger åt mig att jag är fel, ful eller liknande. Den vanligtvis starka självkänslan jag byggt upp genom åren krackelerar och även fast jag vet att jag överreagerar (och att mina tankar bara spelar mig ett spratt) tar jag in alla dessa signaler.

Här nedan listar jag mina bästa 7 hacks för att inte låta stressen ta över livet. 

1. Sätt ord på vad du känner

Något så enkelt som att öppna upp om hur jag mår och känner hjälper mig mycket när jag känner mig stressad, utmattad och otillräcklig. Jag ringer ofta min bästa vän och pratar ut, men det spelar ingen som helst roll vem du pratar med – bara att du gör det. För mig känns det alltid bättre efteråt och jag har lättare att släppa destruktiva tankar och gå vidare.

2.  Planera in tid för fysisk aktivitet 

Det är bevisat genom otaliga studier att fysisk aktivitet får oss att må bättre. Varje söndag planerar jag in tid för träning och håller mig sedan till den planen under veckan. Det kan vara allt ifrån löppass till en promenad med en kompis efter jobbet. Träningen hjälper mig enormt mycket mot stress och jag tacklar vardagens problem så mycket bättre.

3. Prioritera sömn 

Din kropp behöver tid för återhämtning. Extra mycket under perioder då du känner dig stressad och utmattad. Var snäll mot dig själv och gå och lägg dig i tid så du och din kropp får de timmar sömn som du behöver (vilket är olika för alla personer).

4. Spendera tid i naturen 

Naturen är min favoritplats och i skogen får jag som mest återhämtning. Nu har jag turen att bo alldeles intill skog, sjö och mark men gör du inte det så rekommenderar jag starkt att du tar en t-bana/buss/tåg till ett naturreservat eller liknande för en lång promenad. För mig är det verkligen som balsam för själen och något jag är beroende av särskilt mycket när jag mår dåligt eller känner mig stressad.

5. Ladda ner en yoga/meditationsapp 

För mig hjälper både yoga och meditation med att vara mer här och nu. Mycket för att jag börjar fokusera på min andning. Det finns dussintals med bra appar, youtube-klipp och liknande som kan hjälpa dig med att komma ner i varv efter en lång arbetsdag. Testa och du kommer att bli beroende.

6. Skriv ner dina tankar varje dag

Det är skönt att sätta ord på dagen som varit precis innan man ska gå och lägga sig. Jag har ett anteckningsblock vid sidan av sägnen där jag skriver ner lite tankar om dagen, vad som varit bra och mindre bra. Sedan lämnar jag den dagen där, i skrivblocket i nattduksbordet och börjar ladda för nästa.

7. Byt tv-serien mot en bok 

I många perioder när jag känner mig överväldigad av stress så föredrar jag att läsa en bok framför att se en serie på kvällen. För mig blir det avkoppling på ett annat sätt och jag kommer snabbare ner i varv efter 20-30 sidor av en bra bok.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!