I går skuttade jag ordagrant upp från sängen då det stod båtbrunch på schemat tillsammans med ett gäng finfina vänner! Hade bestämt att vi skulle hämta upp Lena (med sex veckor gamla Sigge med sig), Cissi, Nadia och Joss i Alvik för att sedan cirkulera runt i stan – ätandes och drickandes en massa gott.
Jag gjorde en stor focaccia på morgonen på ett superbra och enkelt recept på torrjäst som ni hittar längst ner i inlägget! ð
Focaccia är verkligen ett favoritbröd. Så gott, speciellt när det är nybakat och verkligen smälter i munnen.
Jag toppade gårdagens focaccia med coctailtomater, oregano och rödlök. Himla mumsigt.
Uppdukat bord med Bellis mer än redo för en stadig brunch. ð
Mitt bästa tips ever i sommar är att servera en bricka ”skärgårdsnachos” bestående av krispiga nachochips med creme fraice, finhackad rödlök, skagenröra (helst hemgjord) och löjrom. Så sjukt gott att toppa chipsen med dessa tillbehör och bra mycket festligare att servera än tacos-nachos (tycker jag i alla fall).
Bjöd på Aperol spritz när brudarna hoppade på båten (recept på min favoritdrink hittar du här >>). Well, till Lena, mig och Cissi. Både Nadia och Joss är gravida och har beräknad födsel i slutet av september, så de fick alkoholfritt. Så spännande med en massa fler kids till gänget men tråkigt att de båda missar vårt bröllop i Frankrike eftersom de inte får flyga så sent…
Hade verkligen tur med vädret dagen till ära. Herregud vad jag njuter av den här värmen! Så lyxigt att vi fått ha sånt kalasväder så länge nu.
Här har vi kickat igång brunchen som serverades med en massa jordgubbar, vattenmelon och bubbel i alla färger. ð
Till dessert blev det farfars snabbkaka. Vad annars? Bästa kakan i hela världen. Kladdig, seg och toppad med jordgubbar.
Och min finaste vän Lena fick alltså sin lilla Sigge för sex veckor sedan. Igår var första gången jag fick träffa honom.
Sigge var världens snällaste hela dagen, och då var vi ändå ute mellan 12-18 så blev många timmar tillsammans. Skrek inte en enda gång (det är sånna gånger man blir sjukt sugen på en egen liten en).
Bebisfötter alltså. <3
Så liten! Hjärtat smälter. Utöver en massa bebisgos blev det flera badstopp och dans på badbryggan till gamla 90-talshits, haha! Så glad att jag har dessa tiopoängare till vänner i mitt liv. Men innan jag glömmer, här kommer recept på världens enklaste och godaste focaccia.
Du behöver:
1 påse torrjäst för matbröd
17 dl vetemjöl
0,5 dl olivolja
1 tsk salt
1 liter ljummet vatten (37 grader, fingervarmt)
Förslag på smaksättning: Oliver, tomat, oregano, rödlök, fetaost mm. Jag varierar oftast.
Gör så här:
1. Blanda mjöl och torrgäst i en bunke och låt stå i några minuter.
2. Rör ner olivolja, salt och sist vatten.
3. Rör om med slev tills allt blandats samman.
4. Ta fram en djup ugnssäker form eller en plåt och ringla olivolja i hela formen. Sprid gärna ut så att det är ett tunt lager överallt.
5. Vänd sedan ner degen i den oljiga formen och låt jäsa i 30 minuter.
6. Nu sätter du på ugnen på 225 grader.
7. Tryck ner det du vill ha i focaccian.
8. Blanda samman lite vatten och olivolja och pensla på brödet innan du sist strör över flingsalt och kör in i ugnen.
9. Grädda i ca 25 minuter (tills brödet fått fint färg och är genomgräddat). Testa med sticka innan du tar ut.
Ha en härlig dag.
Kram