Energitjuvar – så bemöter jag dem

Vi kan alla vara fantastiska energigivare och destruktiva energislukare beroende på dagsform, tillfälle, sammanhang och sällskap. Ibland känner man att det bara inte går att hålla uppe på en pigg och glad fasad och ge det bästa av sig själv – och det måste få vara okej. Jag tror dock på att man alltid får det man ger. Tycker man att man blir dåligt eller orättvist bemött och behandlad så tror jag att det bästa är att se över sitt eget beteende.

Jag har precis som alla andra människor haft personer i min närhet som slukat min energi i olika typer av sammanhang och relationer. Vissa självvalda medan andra varit påtvingade. Dessa personer har gett mig en klump i magen och bröstet genom att vara negativa, oberäkneliga, pessimistiska, korta i tonen men också ibland utan att egentligen säga eller göra någonting speciellt…

 

När det kommer till vänner så är mitt bästa tips att kort och gott rensa bort de som tar din energi mer än vad de ger tillbaka. Dina vänner ska ju lyfta dig och få dig att må bra för tusan! Men många relationer går inte att rensa bort lika enkelt då de hör till familjen, släkten, någon nära väns pojkvän/flickvän eller kollegor på jobbet. Här listar jag mina tre bästa tips för att hantera energislukare (vare sig du är en eller har med en att göra)!

 

1. Tänk större och var snäll

Tänk lite större än att din vän/partner/kollega/mamma eller pappa ibland slukar din energi som ett svart hål och lämnar dig dränerad. Hen kanske mår väldigt dåligt för stunden och behöver ditt stöd? Detta fungerar självklart inte om personen i fråga slukat din energi under en längre tid men om det inte är fallet så är mitt tips att göra vad du kan för att lyfta. Har du positiv energi på lager så dela med dig av den! Ge komplimanger, bjud på skratt eller bara en varm kram.

 

2. Allt handlar inte alltid om dig (och mig)!

Jag har oerhört lätt för att känna av energier, stämningar och ta på mig människors känslotillstånd – på gott och ont. Detta är självklart väldigt jobbigt då jag analyserar allas beteenden hela tiden. Jag måste därför påminna mig själv, flera gånger om dagen, om att jag faktiskt inte måste ta på mig någons dåliga morgon, hemska seperation eller allmänna ångest. Jag kan helt enkelt välja att hålla denna på avstånd och sluta älta varför hen beter sig som den gör.

 

3. Ge tillbaka samma som du får

Drar någon ner dig och ditt humör helt och hållet trots flertalet försök från din sida att vända på den negativa spiralen – så sluta kämpa! Er relation hänger inte bara på dig utan går två vägar. Får du aldrig något så kan du omöjligt ge tillbaka. Personen i fråga kommer såklart att känna av det, men kanske även förstå att hen inte kan bete sig hur som helst utan att du bemöter på samma sätt.

 

4. Berätta hur du känner 

Får du inget resultat av att försöka lyfta/peppa, eller ge tillbaka samma energi som du får, så är mitt bästa tips att vara rak och säga åt personen i fråga hur hen påverkar dig. Speciellt då vi alla triggas av olika saker beroende på uppväxt, bakgrund, tidiga erfarenheter etc.  Denna person kanske till och med är omedveten om vilken negativ stämning hen drar med sig på festen/jobbet eller vid middagsbordet med familjen? Är det dessutom en person du vill ha kvar i ditt liv på sikt, så kan en rak och tydlig kommunikation förbättra relationen.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!