Nutella varvat med banan och valnöt inlindad i frasig smördeg består sommarens godaste dessert av. Här har jag laddat upp med två busenkla varianter som passar perfekt att njuta av efter grillmiddagen (eller bara när som helst). Jag lovar att du inte kommer att bli besviken!
Här på bilden har jag gjort knyten och piroger och det enda som skiljer dem är egentligen formen (samt att pirogerna blir lite frasigare då de är mindre).
Knytena gör du enkelt genom att skära en färsk smördegsplatta till en fyrkant och vika in alla kanter mot varandra.
Tryck ihop degen i mitten och nagga degen något upptill.
Vill du göra pirogformer så är det runda plattor som gäller (jag stansar ofta ut från tex vinglas) som du sedan vänder ihop innan du naggar kanten med en gaffel.
När du kommit så här långt med dina knyten och piroger återstår bara en sak innan de ska in i ugnen. Penslat ägg som du vispar upp och stryker på.
Ut kommer dessa godingar. Toppa med lite extra nutella och dekorera med en jordgubb.
Hur smarrigt är det inte att få tre små nutellapiroger efter maten? Jag klagade inte alldeles nyss när jag tryckte i mig dessa i alla fall. 😉
Fyllningen håller sig varm rätt så länge så du behöver inte stressa med att servera den här desserten efter maten. Du kan enkelt vänta i ca 20 minuter och fyllningen är fortfarande ljummen.
Yes, vad väntar du på? Köp hem dessa ingredienser nedan till helgen. 😉
Du behöver:
Färsk smördegsplatta (mängd beroende på antal serveringar)
1/2 burk hasselnötskräm
1 skivad banan
1 dl valnötter (mortlade)
Gör så här:
Nutellaknyten/nutellapiroger
1. Sätt ugnen på 225 grader.
2. Stansa ut fyrkanter från smördegsplattan för att göra knyten och runda ringar för piroger.
3. Fyll på med en tesked nutella, en till två skivor banan och lite mortlade valnötter i mitten.
4. Vik samman alla hörn så att det bildas små paket för knyten och vik den runda plattan tvärs över för piroger.
5. Pensla ytan med vispat ägg och grädda i mitten av ugnen i ca fem – tio minuter, tills knytena fått fin färg och frasig yta. Håll koll på dem då det kan gå snabbt i ugnen.
TIPS! Servera med färska bär och varför inte en klick grädde?
Lycka till!
Kommentera