Åland runt på båt – här är mina bästa tips

I torsdags morgon tog vi sikte mot Åland tillsammans med fyra vänner. Där skulle vi spendera fem dagar cruisandes runt i finska skärgården och igår kväll kom vi tillbaka till Stockholm efter en helt fantastisk weekend.

Haft så magiska dagar på båten och är supernöjd med Åland som resmål. Extra kul var det att ingen av oss varit där tidigare. Vädret hade inte kunnat vara bättre och vi hann se och göra mycket kul. Här kommer några tips om du har vägarna förbi!

Första kvällen la vi till i Mariehamn där det stod festivalen Rockoff på schemat. Den kvällen åt vi på plats på området samt dansade och sjöng oss hesa till bland annat Mando Diao och Petter vilket blev en riktigt bra start på resan.

Kaja, Chrille och Tone är pepp inför konserterna.

Efter Mariehamn drog vi till Kastelholm. Där tog vi en cykeltur och spanade in stränder samt slottet (som är rest på 1300-talet och det enda slottet på Åland) innan vi tog en välbehövlig lunch på Mattas Gårdsmejeri där de gör sina egna mejeriprodukter från egna mjölkkor. Allt är ekologiskt och miljön pittoresk och supermysig.

Du kan seriöst inte lämna Åland utan att ha ätit en äkta Ålandspannkaka som är en blandning av risgrynsgröt och pannkaka smaksatt med kardemumma – serverad med grädde och bärsylt. Magiskt gott!

På plats gjorde de egen glass och vi testade smakerna blåbär och kaksmulor, saltlakrtis samt knäck och havssalt och kan varmt rekommendera dem alla tre. Så sjukt goda smaker inlindad i krämigaste gräddglassen ever.

På kvällen hade vi bokat bord på Smakbyn som vi hört mycket gott om. Där blev det en trerätters på uteserveringen i kvällssolen vilket var hur mysigt som helst. Maten var jättegod.

Det enda negativa var möjligtvis att själva restaurangen kändes lite stor och opersonlig (om man hade suttit inne alltså), men allt smakade fantastiskt och det var bra service och gott vin i glasen hela kvällen.

Dagen efter åkte vi vidare mot Degerby där vi möttes av ännu en mysig hamn.

Självklart utrustad med bastu. Det hade alla hamnar vi låg vid, vilket känns väldigt finskt och mysigt. 🙂

Vi hade knappt hunnit lägga till innan Ålandsbon (och båtgrannen) Håkon kom förbi båten för att hälsa oss välkomna.

Självklart med en flaska sprit som han gärna ville dela med oss. Killarna var inte sena att haka på Håkon på en välkomstshot med snapsvisa! 😉

Håkon blev kvar minst en timme och berättade en massa gamla historier om Åland. Extra kul var det såklart att hans båt hette Antonia (som min bästa vän och kusin som också var med på båtturen heter).

På kvällen åt vi middag på sjökrogen Seagram där vi också tog en trerätters och var väldigt nöjd med maten. Efter middagen gick vi vidare till Tullkällaren och tog några öl. Där såg pizzorna sjukt goda ut men de hann vi aldrig testa.

Vi var alla rätt så fascinerade över att Åland på många ställen hade turkost vatten och lagunliknande områden. Någon som vet vad det beror på? Hade helgen till ära dessutom ca 27 grader i havet vilket är helt galet såklart – men väldigt skönt när man väl ska ta sig ett dopp.

Det blev även en och annan lunch på båten med olika charkuterier, oliver, färska baguetter och aioli som vi sköljde ner med bubbel i glasen. 😉

Finska skärgården var väldigt fin men lite olik den vi har i Stockholm. Vi såg inte många hus eller bebyggda områden så kändes lite som att cruisa runt i vildmarken.

Vet inte hur många soltimmar vi fick till på däck och bak på solbädden.

Med stopp då och då för bad och vattenskoter. Kan man ha det bättre än så? Tror inte det!

Hade inte kunnat få en bättre start på semestern och nu väntar ytterligare två veckor. Det bästa av allt? Vi har inte alls så mycket planerat så vad som helst kan hända. 😉 Älskar man inte den känslan?

Så fuck inrutade dagar med en tydlig agenda, nu kör vi på det motsatta här hemma.

Kram

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Vilken otrolig reSa ni haft? ser helt fantastiskt ut?

    Jean lundgren 2018-08-04 11:05:41
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!