Trosa – en idyllisk sommardröm värt ett besök

Varje sommar sedan några år tillbaka har vi tagit båten till Trosa för en miniweekend. Här har vi strosat genom de pittoreska gatorna, njutit av den idylliska atmosfären, ätit god mat och köpt med oss en massa god marsipan hem från mitt favvoställe Marsipangården.

Genom hela centrum går en kanal där småbåtarna trängs utanför de vackra husen. Det är verkligen SÅ sjukt fint i Trosa.

Innan varje restaurangbesök tar vi alltid en fördrink på båten. Detta kan vara helgens absoluta höjdpunkt. Vi har klätt upp oss (nåväl, lite i alla fall) samt lutat oss tillbaka med ett glas bubbel och lite skön musik i bakgrunden. Typ som dåtidens förfester ni vet, när man hade den där pirriga känslan i kroppen om att ”vad som helst kan hända ikväll”, haha.

Vi har ätit på flera restauranger i Trosa och jag gillar verkligen Fina Fisken. Den här gången åt vi en trerätters på Trosa stadshotell. Ni ser ju hur gulligt och småskaligt allt är? Älskar det!

Jag tog löjromstoast till förätt och stekt strömmig till varmrätt.

Maten var supergod och omgivningen i den lilla lummiga innergården till hotellet jättefin. Strömmingen var bra tillagad, liksom potatisen och såsen men portionen lite väl stor och liksom robust? Ser lite ut som att jag skopat upp allt själv på tallriken utan någon som helst tanke på uppläggning. Men hur som, smakerna satt och det är ju det viktiga.

Jag är verkligen en restaurangromantiker och gillar när rätterna är lika vackra som de smakar och tycker att det är sjukt kul att analysera uppläggning och smakkombinationer.

På morgonen dagen efter kickade jag igång dagen med en springtur runt Trosa som sedan följdes av ett dopp från båten. Finns inget bättre sätt att starta dagen på om du frågar mig. Möjligtvis vetskapen om att nybakat bröd väntar. 😉

Det bästa med båtlivet kan vara alla dessa små mysiga bagerier där de erbjuder nybakat bröd om morgonen. I många fall kan man beställa brödpåsar till båten som ligger på däck när man kommer upp på morgonen, men den här gången traskade vi till Fina Fiskens bageri. 

Där köpte vi bröd men kunde inte motstå alla bakelser så kom tillbaka till båten med två kardemummabullar med. 😉

Är det semester så är det!

Tillbaka till mitt favoritställe – marsipangården! Både när det kommer till en mysig fikastund, afternoon tea eller att köpa med sig förstaklassig marsipan och hemgjorda praliner.

De har ett mysigt trädgårdscafé och supersmaskiga bakelser. Den här gången köpte jag med mig en stor påse marsipan med smaker som pistage, nougat och nötkräm. Sjukt goda alla tre. Helt klart värt ett besök om du har vägarna förbi Trosa i sommar.

Efter två dagar blev vi sugna på att dra vidare med båten och nästa stopp blev Landsort som ligger så långt söderut man kan komma i Stockholms skärgård.

Kaptenen redo för nya äventyr med hatten på. 😉

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!