Just nu har jag lyxen att kunna plocka björnbär på bakgården vilket är en exemplarisk ingrediens i en god bärpaj. Senast åkte det även i en halv liter blåbär i pajen som jag hade hemma i frysen. Resultatet blev magiskt till en klick vaniljgrädde, testa du med!
Är så glad över att gräsmattan blivit grön igen. När det var som varmast var den knallgul. Inte fint eller skönt när man strosade runt barfota.
Pajdeg:
4 dl vetemjöl
4 dl havregryn
1 dl kokosflingor
2 dl socker
½ dl ljus sirap
2,5 dl smör/margarin
Blåbär och björnbärsfyllning:
500 g blåbär
500 g björnbär
1,5 msk potatismjöl
1 dl socker
Gör så här:
Sätt ugnen på 220 grader.
Ta fram en till bunke och blanda samman alla torra ingredienser till smuldegen.
Smält smöret i en kastrull och låt det brynas.
Blanda ner det brynta smöret samt sirapen i havreblandningen och rör samman.
Smöra eller bröa valfri form och tryck sedan ner en pajbotten. Nagga med gaffel och förgrädda i ca fem minuter i ugnen.
Blanda samman blåbär och björnbär med potatismjöl och socker.
Häll bären i pajen som förgräddats och räck alltsammans med smuldegen som är kvar.
Grädda pajen mitt i ugnen i ca 20 minuter. Tills pajen fått fin färg.
TIPS! Blanda ner en vaniljstång eller vaniljextrakt i grädden så får du vaniljgrädde.
Ha en fin dag.