Formtoppa inför maraton – listan att checka av en vecka innan loppet

I födelsedagspresent fick jag en startplats till Lissabon maraton av min man – med bara två veckor till godo inför loppet. Det kan tyckas vara en rätt så speciell present med tanke på vad ett maraton faktiskt kräver av kroppen. Jag blev dock överlycklig och har ett personligt träningsmål att alltid vara så tränad att jag kan springa flera mil, utan att gå sönder och dra på mig skador. Jag är därför riktigt pepp på att ställa mig på startlinjen till mitt fjärde maraton under loppet av ett år nu på söndag.

Med en vecka kvar inför loppet är det dags att formtoppa och här delar jag med mig av mina nio bästa tips för det.

1. Dra ner på träningen

Sista veckan inför loppet bör träningsmängden reduceras en hel del. Tuffa pass dagarna inför en mara kommer inte göra dig i bättre form för att klara loppet utan snarare förstöra mer än vad de hjälper.

 

2. Stressa ner

Det är precis lika viktigt att stressa ner som att dra ner på träningsmängden sista tiden inför ett lopp. Jag brukar klämma in lite yoga och meditation under de sista veckorna inför en mara och känner att jag får ett lugn i kroppen av det. Ha inte kalendern full varje dag under den sista veckan och se till att göra sånt som ger dig positiv energi. Jag blir rätt pepp av att lyssna på poddar inom ämnet som maratonpodden eller Månström och Ewerlöf. Gör det som funkar för dig när det kommer till att stressa ner.

 

3. Fyll på med bra mat

Bra mat kan vara lite olika för olika personer och självklart ska du välja det som passar dig och din kropp bäst, men jag ökar i alla fall mitt intag av kolhydrater rätt rejält och ser till att äta varierad kost ungefär var tredje timme. Jag är noga med mellanmål och att ge kroppen ren och näringsrik mat.

 

4. Öka vattenintaget

Sista veckan inför ett långlopp går jag ständigt runt med en liten vattenflaska i handen och tar lite sippar mest hela tiden. Du ska självklart inte överdriva men att fylla på förråden med lite mer vatten än vanligt är att rekommendera.

 

5. Komplettera med salter

Jag kompletterar mitt vatten med en resorb och en brustablett magnesium för att se till att få i mig de salter jag behöver men också för att undvika kramp på den stora dagen.

 

6. Lägg in löpövningar

Även fast jag drar ner mängden träningspass så lägger jag till några minuter (typ fem) med löpövningar varje dag inför en mara. Bra exempel på det hittar du enkelt genom att googla. Jag gör en del höga knän och ser till att sträcka ut höftböjaren rejält under de sista dagarna. Rullar även runt en del på min formroller. Bra tips att använda på både rygg, lår och vader.

 

7. Prioritera sömnen

Den här punkten är väldigt viktig. Kroppen behöver få maximal vila och återhämtning inför en så stor påfrestning som ett maraton. Jag ser till att inte ha så mycket planer efter jobbet sista veckan men även att gå och lägga mig i tid om kvällarna. Minst åtta timmar per natt föredrar jag att se till att prioritera under sista veckan, men det är såklart personligt.

 

8. Visualisera loppet

Innan jag somnar om kvällarna avvarar jag några minuter till att visualisera loppet jag ska springa. Jag ser mig leendes ta mig fram på banan, mil efter mil och till slut se mållinjen som hägrar. Detta hjälper mig inte bara att tänka positivt – utan även att bli pepp och komma i stämning.

 

9. Hitta ditt varför

Detta är en viktig punkt i allt jag tar mig för i livet. Att veta varför jag gör det. Testa du med så kommer du att se att svaret faktiskt har med lust och passion att göra (i de allra flesta fallen). Jag springer maratonlopp för att jag älskar det, och får på köpet upptäcka en ny stad (då jag alltid gör en weekendresa av mina lopp). Det är en morot nog för att jag ska tänka positivt inför loppet – och inte slösa energi på att oroa mig i onödan.

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
2kommentarer
  • Vilken fantastisk kvinna du är ❤️ Du är helt grym? vilken bra förebild du är?

    Jean lundgren 2018-10-08 23:35:04
    Svara

Metro Mode Club

SE ALLT
metro mode rekommenderar

Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!