Så håller du igång löpningen när kylan kommer

Hösten är min absoluta favorit när det kommer till löpning, och kanske allmänt om jag tänker efter? Känner så mycket nystartskänsla att det är löjligt nu. Vill förverkliga varenda liten dröm jag har på bucketlistan och vet typ inte vart jag ska börja, haha! Kan ni känna igen er?

Börjar äntligen komma tillbaka till matchen efter förra veckans maraton i Lissabon, efter en vecka med värk i typ hela kroppen (vilket inte alls är ovanligt eller konstigt). I dag checkade jag av mitt första löppass efter sex dagars total vila från träning vilket kickade igång lyckosystemet direkt. Herregud vad jag älskar att springa!

Jag springer utomhus året runt, även då termometern visar 20 minus. Här nedan tänkte jag därför tipsa om saker som är bra att tänka på när springer i kyla.

1. Investera i tåliga funktionskläder

Varma funktionskläder är a och o för att du ska pallra dig ut i kylan och checka av träningspass i vinter – när soffan ser extra härlig ut att krypa ner i. Investera i bra funktionskläder som är anpassade för kyla och håller allt från hård vind till snö och regn på säkert avstånd.

 

2. Satsa på broddar

När isen lägger sig på marken är den förrädisk och du behöver därför bra broddar på skorna för att undvika fall och skador. Det finns speciella broddar som är framtagna för just löpning så scanna marknaden på alternativ som passar just dig.

 

3. Fånga ljuset

Om vintern tränar jag allt som oftast under lunchen då jag checkar av 5-6 kilometer löpning. Då får jag dessutom rensa tankarna samt insupa frisk luft och fylla på D-vitaminförårdet. Jag älskar mina vinterrundor och skulle inte byta dem till löpband på gym för något i världen.

 

4. Värm upp kroppen 

När kylan slår till blir vi ofta extra stela. Glöm därför inte att värma upp kroppen och musklerna innan du ger dig ut på en löprunda eller annat träningspass i vinter.

 

5. Glöm inte vattnet

Jag har i stort sett alltid med mig ett vätskeband med vatten när jag löptränar. Även på kortare rundor. Jag får nämligen sån energi av att ta några klunkar vatten längs med vägen när jag känner mig torr i halsen och behöver en extra knuff i rumpan. På vintern känner vi inte törst lika lätt som vi gör under sommaren, men vatten är precis lika viktigt att fylla på med året runt så glöm inte det.

 

6. Planera in träningen

Varje söndag kollar jag igenom min kalender för att se vart det bäst passar att jag lägger in träningen. Kan jag inte klämma in pass på lunchen på grund av möten eller andra ärenden så ser jag till att få den gjord på morgonen eller precis efter jobbet de dagar då jag har en lucka. Vi behöver avsätta tid för träningen för att den ska prioriteras och för mig fungerar det bäst att ha den med i planeringen.

 

7. Håll motivationen uppe – med mål

Jag jojo-tränade under många år och kunde enkelt checka av fem – sex pass i veckan under flera månader för att sedan inte träna alls under en lika lång period. Detta var självklart tortyr för kroppen och idag vet jag bättre. För att hålla motivationen uppe året runt så sätter jag upp tydliga mål med träningen vilket håller mig motiverad. I mitt fall är mitt ständiga mål ett nytt maraton i en ny stad i världen som jag inte upplevt tidigare.

 

8. Börja träningsdejta

Det är nämligen en riktig motivationshöjare att träna tillsammans med en kompis. Har du ingen lämplig träningskompis så efterlys en på sociala medier i någon löpgrupp på Facebook. Det är nästan omöjligt att känna sig opepp på ett pass när man vet att en härlig vän väntar.

 

9. Underhåll dig på passet 

Det finns inget bättre än vetskapen av att ett nytt avsnitt av favoritpodden landat lagom till löprundan. Nätet myllrar av spännande, intressanta och underhållande poddar som bara väntar på dig. Träningspasset blir så mycket roligare med en härlig podd i öronen. Testa så får du se!

 

Kommentera

Skicka Kommentar
Sparar din kommentar...
0kommentarer

    Metro Mode Club

    SE ALLT
    metro mode rekommenderar

    Signa upp dig till vårt nyhetsbrev!