JAA, i dag är det kladdkakans dag, wieho! Har dessutom haft en riktigt bra start på veckan så det här måste vi fira! 😀
I dag bjuder jag på mitt bästa grundrecept som jag alltid kör på, och åtta olika varianter med olika smaksättningar! Hoppas du ska hitta en favorit.
TIPS! Jag blandar alltid ner mörk choklad i min kladdkaka för extra intensiv chokladsmak. Ett annat måste är ekologiska ägg, riktigt smör och en extra nypa havssalt (alltid)!
Gör en blåbärskladdkaka genom att ta bort kakao ur grundreceptet och istället tillsätta torkat blåbärspulver som du till exempel kan hitta hos Kung Markatta.
Gillar du inte blåbär så testa en kladdkaka med smak av citron. Ta bort kakao och blanda istället ner 100 g smält vit choklad och saft och rivet skal från en citron.
Gör kladdkakan i muffinsformar. Smidigt och snyggt sätt att servera m du har middag och går att toppa med precis vad som helst. En favorit hos mig är vanlig nutella och krossade nötter eller bär.
Gör fina kladdkaksbollar!
Baka en kladdkaka, mixa sedan den färdiga kakan och rulla sedan till bollar som du toppar med florsocker, kakao eller krossade nötter. Går även perfekt att smaksätta med det du gillar. En favorit är krossad turkisk peppar.
Tryck ner några Fererro Rocher i smeten innan du gräddar kakan. Magiskt gott, jag lovar.
En annan variant får du om du trycker ner lindt-kulor i smeten (helst i olika färger) innan du gräddar kakan. Magiskt gott!
Toppa kladdkakan! Här har jag valt en saffransfudge gjord på vit choklad, grädde och saffran. En grym kombo som passar perfekt inför jul.
Stansa ut kladdkakan med hjälp av vanliga pepparkaksformar och servera med valfri topping (här har jag chokladganache) och frostade bär. Enkelt och festligt!
Mitt grundrecept:
150 g riktigt smör
3,75 dl strösocker
3 ägg
100 g choklad
1,5 dl vetemjöl
5 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
2-3 nypor havssalt
Gör så här:
Sätt ugnen på 175°.
Smält smöret i en kastrull och blanda ner chokladen så den smälter med smöret.
Rör ner socker och ägg och blanda samman.
Rör ner övriga ingredienser så att allt blir väl blandat.
Häll smeten i en smord form. Jag använder mig oftast av kokos istället för ströbröd.
Grädda mitt i ugnen ca 15-20 minuter. Kakan ska ha en hård yta men vara lös i mitten.
Smaksättningar hittar du ovan (som sagt).
Kram och lycka till!
Kommentera